A

Steun de Verhalenbank Psychiatrie

Afdeling Psychiatrie UMC Utrecht
van totaal € 10.000 (21%)

Steun de Verhalenbank Psychiatrie

 

Ervaringsverhalen geven ons inzicht in wat belangrijk is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Recent is het 200ste verhaal gedoneerd aan de Verhalenbank Psychiatrie. De verhalenbank is een groeiende verzameling persoonlijke verhalen van mensen die in hun leven te maken hebben (gehad) met (ernstige) psychische ontregeling. We verzamelen verhalen van (ex)patiënten, naasten en zorgprofessionals. De kennis uit deze verhalen gebruiken we om de zorg te verbeteren. Zo doen we onderzoek naar de verhalen en leren studenten en zorgprofessionals van de ervaringskennis.

 

Nienke van Sambeek, onderzoeker: ‘Er is grote behoefte aan het delen van een verhaal bij de verhalenbank. Andersom is er ook behoefte aan het lezen van de verhalen: het geeft herkenning, hoop en kracht. We willen graag meer mensen de kans geven om hun verhaal te delen. Ervaringsverhalen geven ons inzicht in wat belangrijk is voor mensen die psychisch vastgelopen zijn of herstellen. Wat voor beroep doen mensen op je? Het is heel goed om je daar als zorgverlener van bewust te zijn. Waar heeft iemand mee geworsteld? Waar komt dat vandaan? Op die manier kun je iemand beter begrijpen. Mensen vertellen daar opvallend open over.’

 

Interview
Praktisch vragen we deelnemers om over hun ervaring met de psychiatrie te vertellen tijdens een interview. Deelnemers kunnen er ook voor kiezen om een verkorte, geanonimiseerde versie van hun verhaal op de website van de Verhalenbank Psychiatrie te plaatsen. Hiermee leveren we een bijdrage aan het doorbreken van taboes en stigma. Bovendien kan het verwoorden en delen van een verhaal ook waardevol zijn voor degene die zijn ervaring deelt, zo vertelde bijvoorbeeld een van de deelnemers:

 

‘’Hopelijk een verhaal waar mensen iets uit kunnen halen. Voor mij een leerzaam proces en het biedt stof tot reflectie op vele zaken. En misschien nog wel belangrijker, dat ik mij nu in een nieuw licht weer kan afvragen hoe de afgelopen 25 jaar mij gevormd hebben.‘’

 

Aanknopingspunten voor onderzoek
Aan de hand van de ervaringsverhalen willen we de zorg verbeteren. Zo leiden we studenten op om nog beter naar het persoonlijke verhaal te luisteren. Ook doen we onderzoek naar de verhalen om nieuwe aanknopingspunten te vinden waarmee we de zorg kunnen verbeteren. Uit onderzoek naar de ervaringen van jongeren, naasten en hulpverleners met dwangsondevoeding blijkt bijvoorbeeld dat er verschillende manieren zijn om deze ingrijpende handeling iets te verlichten. Zo kan muziek bijvoorbeeld afleiding bieden tijdens de sondevoeding, maar ook praten en het bieden van keuzevrijheid kan de patiënt meer controle geven over de behandeling.

 

Help je mee? 
Er komen veel meer aanmeldingen bij de verhalenbank binnen dan we kunnen verwerken. Onze wens is om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om hun verhaal te delen. De kosten om één verhaal te verzamelen, bedragen ongeveer 350 euro. We vragen je hulp om ons doel te bereiken. Help je mee? Doe dan een donatie: iedere donatie, groot of klein, is zeer welkom.

 

Alvast heel hartelijk dank! 

Bekijk alle
22-10-2023 | 18:22
04-12-2022 | 11:37 Mijn dochter is overleden door fouten en nalatigheden in de psychiatrie. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt en dat er verbetringen komen.
23-03-2022 | 10:16 Ik geloof in het verzamelen van ervaringskennis van mensen die te maken hebben gehad met de psychiatrie om de zorg voor hen nog beter te maken.
27-11-2021 | 11:56
20-11-2021 | 21:21